coen-honig-nieuwe-sliders-2023-oogzorg-desktop

Onze vakkundige optometrist staat voor preventieve oogzorg op maat

Professionele oogzorg volledig op u afgestemd. Dát is wat u kunt verwachten als u bij Coen Honig Optiek langskomt. Maak kennis met Pim: onze deskundige en zeer gewaardeerde optometrist die al bijna 20 jaar de ogen van onze klanten onderzoekt. Hij is erin gespecialiseerd om eventuele oogafwijkingen in de beginfase op te sporen. Deze vakkennis in combinatie met onze persoonlijke aanpak en het gebruik van de allernieuwste apparatuur, maakt ons dé opticien in regio Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse.

Contact opnemen     Afspraak maken


Optometrie bij Coen Honig Optiek

Optometrisch onderzoek met OCT-scan: hoe gezond zijn uw ogen?

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het om een kostbaar bezit als uw ogen gaat. Twijfelt u aan de gezondheid van uw ogen? Onze optometrist voert graag een optometrisch onderzoek bij u uit, zodat we beginnende oogproblemen op tijd kunnen herkennen. Hierbij maken we gebruik van innovatieve apparatuur waarbij we uw oogdruk en hoorn- en netvlies uiterst precies kunnen meten. Zien we iets opvallends? Dan voeren we voor slechts € 45,- een OCT-scan bij u uit. Met behulp van laserlicht maken we een 3D-scan van de verschillende lagen van het netvlies achterin het oog. Hiermee kunnen we het netvlies zeer nauwkeurig analyseren. Mocht u verdere oogzorg nodig hebben, dan verwijzen we u door naar een huis- of oogarts.


Onderzoek naar de samenwerking tussen beide ogen met de prismameting

Om helder te kunnen zien, is het van belang dat de ogen goed samenwerken. Soms is de samenwerking verstoord. U kunt dan last krijgen van klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en een drukkend gevoel rondom en achter uw ogen. Onze optometrist beschikt over alle benodigde kennis en apparatuur om een prismameting bij u uit te voeren. Met de Zeiss Polatest meten we zeer precies hoe uw ogen samenwerken om te focussen op één punt en hoe deze afzonderlijk van elkaar werken. Blijkt uit de test dat de samenwerking niet optimaal is? Dan kunnen we uw klachten (deels) oplossen met speciale brillenglazen.


Uw opticien en optometrist voor professionele oogzorg in Zierikzee

Een nauwkeurige oogmeting, optometrisch onderzoek, vakkundige prismameting of een oogoplossing voor u op maat… daarvoor kunt u allemaal bij de optometrist van Coen Honig Optiek terecht. Wij werken met de allernieuwste, digitale technieken waarmee we maatwerk brillenglazen kunnen aanmeten en u topkwaliteit kunnen bieden. Meer info? Stap eens binnen als u in de buurt van Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse bent.

Neem contact op     Maak online een afspraak

Uw opticien en optometrist bij Coen Honig Optiek


Lees meer over de zorg voor uw oog

Voorkom toenemende myopie én oogaandoeningen bij uw kind

Heeft uw kind moeite om veraf scherp te zien, last van concentratieproblemen op school of is hij of zij aan het eind van de dag erg moe? Dan is de kans groot dat uw zoon of dochter bijziend is, ook wel myopie genoemd. Coen Honig Optiek is Myopie Management Expert. Kom bij ons langs in Zierikzee. Onze opticien helpt u om samen te kijken naar mogelijkheden om bijziendheid af te remmen. Dat betekent minder oogproblemen in de toekomst!

Bijziendheid bij kinderen: een groeiend probleem

Bijziendheid ofwel myopie houdt in dat het oog te lang is of het hoornvlies te sterk is gekromd. Hierdoor valt het beeld vóór het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor onscherp zicht in de verte. Myopie is een wereldwijd probleem, waarvan in Nederland al zo’n 50% van de twintigers bijziend is. Om dit aantal terug te dringen is het cruciaal om bijziendheid op vroege leeftijd te ontdekken en behandelen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die veel met hun neus in de boeken of op beeldschermen zitten een extra risico lopen. Dit komt doordat langdurig en onafgebroken op een korte afstand kijken de kans op myopie vergroot. Daarbij spelen erfelijke factoren een rol. Vroegtijdige opsporing zorgt er niet alleen voor dat een bril of lenzen ingezet kunnen worden voor beter zicht en minder vermoeidheid. Het remt ook de toename van bijziendheid af! Benieuwd hoeveel risico uw kind loopt op bijziendheid? Doe de Risicotest via deze website.

Myopie Management: de sleutel tot gezonde kinderogen

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige regels die uw kind helpen om de kans op myopie te verkleinen. Als er al sprake is van myopie dan helpen deze regels bij het afremmen van de ontwikkeling ervan. De 20-20-2 regel is één van de bekendste. Deze regel houdt in dat wanneer uw kind 20 minuten dichtbij kijkt, hij of zij 20 seconden in de verte kijkt. Daarbij speelt uw kind minimaal 2 uur per dag buiten. Ook een goede werkomgeving is belangrijk. Zorg voor goed licht, een gezonde houding en een aanbevolen werkafstand. Tot slot is het belangrijk om de ogen van uw mini-me regelmatig te laten controleren. Een routinecontrole bij een oogarts, orthoptist of optometrist helpt bij het vroegtijdig opsporen van bijziendheid en andere mogelijke oogproblemen. Indien er al sprake is van myopie zijn er ook behandelmogelijkheden met speciale brillenglazen, contactlenzen of oogdruppels mogelijk.

Wij vinden de gezondheid van uw kind’s ogen net zo belangrijk als u. Vind hier meer informatie over bijziendheid. Of kom langs bij Coen Honig Optiek om samen te kijken naar opties in myopie management. U bereikt ons snel vanuit de regio Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse.

MEER

Droge of geïrriteerde ogen? 5 redenen om te kiezen voor Alcon oogdruppels

De dagen worden korter, de nachten worden kouder en de verwarming mag weer aan. De ideale omstandigheden voor droge ogen om op te spelen. Geef geïrriteerde ogen geen kans met de SYSTANE™ COMPLETE oogdruppels en biedt uw ogen de verlichting die ze verdienen. Geschikt voor alle type droge ogen1 en heerlijk hydraterend. Dát mag u verwachten van deze Alcon oogdruppels. De opticien van Coen Honig Optiek in Zierikzee vertelt u graag meer.

Verlicht droge, vermoeide of geïrriteerde ogen

Helaas krijgen veel brildragers, lensdragers en zelfs mensen zonder corrigerende lenzen of brillen te maken met droge ogen. * Zeker in de winter zijn droge en geïrriteerde ogen veelvoorkomende klachten. Hoog tijd om hier iets aan te doen! Met de Alcon SYSTANE™ COMPLETE oogdruppels bent u voorzien van de ideale ondersteuning. Met de verwarming een standje hoger droogt de traanfilm van uw ogen namelijk sneller uit, dus extra verlichting hierbij is zeker geen overbodige luxe.

5 redenen om te kiezen voor de SYSTANE™ COMPLETE oogdruppels 

  1. Alcon SYSTANE™ COMPLETE oogdruppels zijn geschikt voor elk type droge ogen1
  2. Heeft u voor uw gevoel niet direct last van droge ogen, maar eerder geïrriteerde of vermoeide ogen? Ook dan zijn de Alcon druppels een optimale keuze1
  3. Het eenmalig aanbrengen van de oogdruppels geeft uw ogen hydratatie gedurende 8 uur1
  4. Alcon SYSTANE™ COMPLETE oogdruppels bieden naast verlichting ook optimale ondersteuning van alle lagen van de traanfilm2,3
  5. Daarnaast bevatten de druppels geen conserveermiddelen, wel zo fijn!

Geef uw droge ogen gedurende de koude wintermaanden de verlichting die ze nodig hebben met de Alcon SYSTANE™ COMPLETE oogdruppels. Wilt u graag advies op maat of extra informatie?** Dan staat de opticien van Coen Honig Optiek voor u klaar. Vanuit de regio Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse staat u zo bij ons op de stoep.


1. Steven Silverstein, Joseph Tauber, Elizabeth Yeu, Venkiteshwar Manoj. Improvement in Symptom Relief Following a Single Dose of Propylene Glycol/Hydroxypropyl-Guar Based Lubricant Eye Drops in Dry Eye Patients. ASCRS Virtual Meeting, May 15-19, 2020
2. RANGARAJAN - Preclinical evaluation of new hydroxypropyl-guar phospholipid nanoemulsion-based artificial tear formulation in models of corneal epithelium. JOURNAL OF OCULAR PHARMACOLOGY AND THERAPEUTICS. Volume 35, Number 1 2019
3. KETELSON - Pre-clinical evaluation of a novel phospholipid nanoemulsion based lubricant eye drops. Poster presented ARVO 2017 - Global Connections in Vision Research


* Consulteer uw arts bij aanhoudende klachten. 


** Elke individuele patiënt heeft medisch advies op maat nodig en verdere behandeling kan nodig zijn.
Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het relevante product. Producten van droge ogen zijn medische hulpmiddelen.
©2022 Alcon Inc. BE-SYC-2200002 12-2022
MEER

Tip tegen droge ogen: oogdruppels zónder conserveringsmiddelen

Heeft u wel eens last van droge of geïrriteerde ogen? Dan bent u niet de enige. Droge ogen zijn een veel voorkomend probleem 1, maar met Systane™ULTRA oogdruppels zo opgelost! 2 Deze snelwerkende oogdruppels geven uw ogen verlichting en hydratatie, en dat zonder conserveermiddelen.2 Benieuwd? De opticien van Coen Honig Optiek in Zierikzee vertelt u er graag wat meer over…

Droge ogen snel verholpen!

Droge ogen komen (helaas) vrij vaak voor1. Niet alleen bij lenzendragers, want zelfs door wisselende weersomstandigheden kunnen uw ogen droger aanvoelen dan gewenst3. Systane™ULTRA is een snelwerkende formule, u merkt na het inbrengen direct verschil en uw ogen zullen langer gehydrateerd blijven2. Zo kunt u weer zorgeloos genieten van dagen op het strand, heerlijk lang tafelen met familie in een restaurant of ’s avonds nog even uw favoriete film kijken. Zeg dus gedag tegen hinder door geïrriteerde ogen en laat Systane™ULTRA u helpen.

Systane™ULTRA is verrijkt met een uniek ingrediënt... 

Diverse factoren kunnen een rol spelen bij droog aanvoelende ogen. Denk hierbij aan veelvuldig gebruik van een scherm, verslechterde luchtkwaliteit of de wisseling van de seizoenen3. Goede hydratatie van de ogen is dan erg belangrijk. Systane™ULTRA oogdruppels zonder conserveermiddelen bevat HP-guar, een uniek ingrediënt dat de hydratatie van uw ogen zeer goed op peil houdt4. Probeer nu zelf de geavanceerde formule en ervaar de voordelen van Systane™ULTRA hydraterende oogdruppels.

Benieuwd of Systane™ULTRA oogdruppels u ook de juiste verlichting kunnen bieden? U bent van harte welkom bij #VAR#BEDRIJFSNAAM# voor een adviesgesprek met onze ervaren opticien. Vanuit de omgeving Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse zijn wij goed te bereiken. Zien we u snel?

* Dit product is een medisch hulpmiddel, resultaat individueel afhankelijk kan beinvloed worden door eventueel vooraf bestaande aandoening. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de bijsluiter van het betreffende product. 

©2022 Alcon Inc. 05-2022 BNLX-SYZ-2200001

  1. 2020 Dry Eye Products Market Scope Report
  2. Davitt, Efficacy in patients with dry eye after treatment with a new lubricant eyedrop formulation
  3. Craig JP, TFOS DEWS II Report Executive Summary. Ocular Surface. 15(2017):802-812.
  4. Rangarajan R, Effects of a Hyaluronic Acid/Hydroxypropyl Guar Artificial Tear Solution on Protection, Recovery, and Lubricity in Models of Corneal Epithelium. J. Ocul. Pharmacol. Ther. 2015;31(8):491-497
MEER

Droge ogen? Systane® COMPLETE oogdruppels zijn dé oplossing

Droge ogen komen regelmatig voor maar zijn daarom niet minder vervelend. Systane® COMPLETE oogdruppels bieden u dé verlichting bij vermoeide, droge en rode ogen. Zeker in het najaar is dit fijn, want met de verwarming die een standje hoger gaat is de kans op droogheid nog groter. De speciale formule van Systane® COMPLETE is erop gericht om alle lagen van de traanfilm te ondersteunen en uw ogen optimaal te bevochtigen.1* Zo kunt u zorgeloos genieten. De opticien van Coen Honig Optiek in Zierikzee vertelt u graag meer.

Systane® COMPLETE: geschikt voor elk type droge ogen1*

Hoewel het voorjaar voor de deur staat gaat de verwarming 's avonds vaak nog wel aan. Lekker warm, dat zeker, maar de kans op droge ogen, irritatie, jeuk of zelfs tranende ogen2 is hierdoor wel aanwezig. Geef uw droge ogen geen kans met Systane® COMPLETE oogdruppels, geschikt voor elk type droge ogen.1* Zeker als u ook veel achter een scherm werkt bieden deze hydraterende druppels een welkome verlichting. Bye bye, droge en geïrriteerde ogen!

Geniet maximaal van uw dag met hydraterende oogdruppels zónder conserveermiddel

Veel mensen krijgen op een bepaald moment helaas wel eens te maken met droge ogen. De kans hierop ligt voor vrouwen nog iets hoger, dit door bijvoorbeeld hormoonschommelingen.3 Geen ramp, maar wel vervelend. Hydraterende oogdruppels kunnen een oplossing bieden zodat u zorgeloos van uw dag kunt genieten. Wij kunnen beamen: Systane® COMPLETE druppels zorgen écht voor lángdurige verlichting.1* Extra fijn is dat deze ook nog eens conserveermiddelvrij zijn. Ervaar nu zelf de voordelen en geniet optimaal van de knusse avondjes bij de verwarming.

Heeft u ook wel eens last van droge ogen? Systane® COMPLETE oogdruppels zijn dan onmisbaar in uw persoonlijke verzorgingsassortiment! U bent van harte welkom bij Coen Honig Optiek voor een advies op maat van onze ervaren opticien. Woont u in de omgeving van Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse? Dan staat u zo bij ons op de stoep. 

1. Based on pre-clinical data: Rangarajan R, Ketelson H, Preclinical Evaluation of a New Hydroxypropyl-Guar Phospholipid

2. Begley et all. Use of the Dry Eye Questionnaire to Measure Symptoms of Ocular Irritation in Patients With Aqueous Tear Deficient Dry Eye Cornea 21(7): 664–670, 2002.

3. TFOS DEWS II Epidemiology Report 2017


* Consulteer uw arts bij aanhoudende klachten. 

** Each individual patient requires tailored medical advice and further treatment may be needed.

MEER

Opticien aan het woord: oorzaken van & oplossingen voor droge ogen

Droge ogen vormen een veelvoorkomend en vervelend probleem.3 Wat veel mensen niet weten is dat ooglidhygiëne hierin een cruciale rol speelt. 4 Toch is het onderhoud hiervan niet iets waar u dagelijks mee bezig bent. Wat zou u kunnen helpen bij de dagelijkse hygiëne van uw oogleden? Systane® LIDWIPES van Alcon. De gespecialiseerde opticien van Coen Honig Optiek in Zierikzee legt u er graag het fijne van uit.

Branderige ogen door ooglid(rand) ontsteking

Wellicht herkent u het wel. Een branderig en soms jeukend gevoel aan de ogen. Grote kans dat u last heeft van droge ogen. Waar de oorzaak soms onverklaarbaar lijkt te zijn, zijn er wel degelijk aantoonbare oorzaken van dit vervelende probleem. Zo kan het zijn dat er een ontsteking is opgetreden van de oogleden en ooglidranden. In de medische wereld noemen we dit ‘blefaritis’. De veelvoorkomende Staphylococcus aureus-bacterie is hiervan de oorzaak en zorgt voor irritatie van de haarzakjes en talgklieren op de ooglidrand. In principe kan iedereen hier last van krijgen, maar dat maakt de klachten niet minder storend.

Lipidelaag uit balans: veel voorkomende oorzaak van droge ogen

Een andere frequente oorzaak van droge ogen zou de verstoring van de zogenoemde lipidelaag, een olieachtig onderdeel van de traanfilm, kunnen zijn. In dit geval is de balans van uw traanfilm simpelweg een beetje in de war. De lipidelaag zorgt ervoor dat uw traanfilm niet te snel verdampt en is een product van de Meibomklieren. Deze zitten in de ooglidranden en als deze wat minder goed of zelfs niet meer functioneren (meibomklierdysfunctie), zal uw traanfilm te snel verdampen,dit zorgt voor vervelende klachten1  en is bij zo'n zestig procent van de gevallen de oorzaak van droge ogen.2

Systane® LIDWIPES van Alcon: voorkomen is beter dan genezen

Wat kan u helpen droge ogen te voorkomen? De hoogwaardige Systane® LIDWIPES van Alcon. Hiermee besteedt u meer aandacht aan ooglidhygiëne. Deze hypoallergene ooglidreinigingsdoekjes zijn een aangename aanvulling op uw dagelijkse persoonlijke hygiëne. Daarnaast is geregeld uw handen wassen natuurlijk ook aan te raden, zodat er zo min mogelijk vuil in uw ogen komt, mocht u er overdag een keer in wrijven.

Ondersteun uw ooglidhygiëne op een makkelijke manier met Systane® LIDWIPES van Alcon. De opticien van Coen Honig Optiek helpt u graag verder. Vanuit de regio Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse zijn wij perfect te bereiken.

 
1. Begley CG, Caffery B, Chalmers RL, Mitchell GL, Dry Eye Investigation (DREI) Study Group. Use of the dry eye questionnaire to measure symptoms of ocular irritation in patients with aqueous tear deficient dry eye. Cornea. 2002;21(7):664–670.
2. Lemp MA, Crews LA, Bron AJ, Foulks GN, Sullivan BD. Distribution of aqueous-deficient and evaporative dry eye in a clinic-based patient cohort: a retrospective study. Cornea. 2012;31:472–478
3. CRAIG - TFOS DEWS II Report Executive Summary
4. JONES -TFOS DEWS II Management and Therapy Report 2017
* Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het relevante product.
** resultaten individueel afhankelijk. Bij blijvende of toenemende klachten dient een oogarts geraadpleegd te worden
©2021 Alcon Inc.12-2021 BNLX-SYW-2100001
MEER

Mogelijke verlichting bij droge ogen door Systane® Lid Wipes

Heeft u regelmatig last van droge ogen? Dan is hygiëne één van de eerste punten die onder de loep genomen moet worden. Wat het verband is, leggen we jullie graag uit in dit artikel. Uiteraard staat de opticien van Coen Honig Optiek ook voor u klaar in de winkel, die perfect bereikbaar is vanuit Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse.

Verstoring van de lipidelaag vaak de boosdoener bij droge ogen

Hoe ontstaan droge ogen voornamelijk? Deze ‘aandoening’ is vaak het gevolg van een verstoring in de balans van de traanfilm. De traanlaag wordt gevormd door de lipidelaag en de waterige mucinelaag. De lipidelaag, die voorkomt dat de traanfilm te snel verdampt, is in ruim zestig procent van de gevallen de boosdoener als het gaat om droge ogen.Deze lipidelaag wordt aangemaakt door de klieren van Meibom, die zich in de ooglidranden bevinden. Wanneer deze klieren minder goed functioneren of zelfs compleet blokkeren (meibomklierdysfunctie), ontstaat een tekort aan lipiden. Het gevolg is een instabiele lipidelaag, waardoor de traanfilm te snel verdampt. Daaruit ontstaan dan weer droge ogen, met verschillende vervelende klachten als resultaat.2

Ontsteking van de oogleden en ooglidranden (blefaritis)

Een andere, veelvoorkomende oorzaak bij droge ogen is blefaritis. Kort samengevat is dit een ontsteking van de oogleden en ooglidranden, waarbij met name de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken zijn. De uiteindelijke boosdoener in dít verhaal is de Staphylococcus aureus-bacterie. Het is niet gek als je hiermee te maken krijgt, deze bacterie komt namelijk bij ieder mens op de huid voor en veroorzaakt soms problemen. U raadt het al: de nabijgelegen talgklieren raken geïrriteerd, met droge ogen als gevolg.

Systane® Lid Wipes: hoogwaardige ooglidreinigingsdoekjes

Het zorgvuldig reinigen van de ooglidranden is, zeker bij droge ogen, essentieel. De hypoallergene ooglidreinigingsdoekjes Systane® Lid Wipes dragen bij aan een goede ooglidhygiëne. 

Droge ogen voorkomen: was regelmatig uw handen!

Tot slot willen we u meegegeven dat, zeker in deze tijd, handhygiëne een echte must is. Naast het gebruik van de Systane® Lid Wipes raden we u dan ook aan regelmatig uw handen te wassen voor ten minste twintig seconden, met water én zeep.

Meer weten over droge ogen, ooghygiëne en de Systane® Lid Wipes van Alcon? De opticien van Coen Honig Optiek helpt u graag verder. U vindt ons in de regio van Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse, maar uiteraard kunt u ons ook bellen of mailen (voor het maken van een afspraak).

  1. Lemp MA, Crews LA, Bron AJ, Foulks GN, Sullivan BD. Distribution of aqueous-de­ficient and evaporative dry eye in a cli­nic-based patient cohort: a retrospective study. Cornea. 2012;31:472–478
  2. Begley CG, Caffery B, Chalmers RL, Mit­chell GL, Dry Eye Investigation (DREI) Study Group. Use of the dry eye questi­onnaire to measure symptoms of ocular irritation in patients with aqueous tear de­ficient dry eye. Cornea. 2002;21(7):664–670.
MEER

Prettig thuiswerken met Systane® COMPLETE oogdruppels

Thuiswerken, al dan niet noodgedwongen is misschien niet optimaal, maar kan wel zo prettig mogelijk gemaakt worden met Systane® COMPLETE oogdruppels van Alcon. Droge ogen zijn immers het laatste waar u op zit te wachten wanneer uw digitale meeting van start gaat. Of wat dacht u van die gezellige after-work video- call met die ene vriend(in)? Zierikzee heeft de hydraterende oogdruppels op voorraad in haar winkel en raadt ze, zéker in digitale tijden als deze, aan. Fijne bijkomstigheid: de Systane® COMPLETE oogdruppels zijn geschikt voor elk type droge ogen. 1,** Stap gerust binnen, bel of mail ons, u vindt ons in de omgeving Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse.

Meer dan ooit online: voorkom droge ogen!

Of dit nu is tijdens het thuiswerken, het online ontmoeten van uw favoriete familielid of het kijken van die ene, langverwachte serie. U herkent het hebben van droge ogen aan irritatie, vermoeidheid, roodheid en mogelijk zelfs iets meer traanproductie2. Geen zorgen: het is niet vreemd of uitzonderlijk als u daar last van heeft. We zijn immers meer dan ooit online, wat de kans op droge ogen aanzienlijk vergroot. Voor vrouwen is de kans op droge ogen nog iets groter, dit kan samenhangen met hormonale veranderingen, inclusief de menopauze3. De Systane® COMPLETE oogdruppels zijn er om uw ogen verlichting te bieden.1,* 

Alcon Systane® COMPLETE oogdruppels

Bijzonder maar waar: de Alcon Systane® COMPLETE oogdruppels zijn ontwikkeld voor elk type droge ogen.1 Dit wordt mogelijk gemaakt door de speciale formule, die erop gericht is om uw ogen te hydrateren en alle lagen van de traanfilm optimaal te beschermen.Het resultaat? Langdurige verlichting en bescherming, waardoor uw droge ogen u niet langer storen.1,* Zo kunt u op prettige wijze vanuit huis werken, en doen de Alcon Systane® COMPLETE oogdruppels de rest.

Onze opticien vertelt u graag meer over de Systane® COMPLETE oogdruppels van Alcon. Onze winkel is perfect bereikbaar vanuit Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse, maar uiteraard mag u ook altijd bellen/mailen voor meer informatie. Hopelijk tot snel, bij Coen Honig Optiek!

  1. Based on pre-clinical data: Rangarajan R, Ketelson H, Preclinical Evaluation of a New Hydroxypropyl-Guar Phospholipid
  2. Begley et all. Use of the Dry Eye Questionnaire to Measure Symptoms of Ocular Irritation in Patients With Aqueous Tear Deficient Dry Eye Cornea 21(7): 664–670, 2002.
  3. TFOS DEWS II Epidemiology Report 2017
* Consulteer uw arts bij aanhoudende klachten. 
**Each individual patient requires tailored medical advice and further treatment may be needed
©2019 Alcon NL-SYC-1900003
MEER

Systane® COMPLETE oogdruppels hydrateren droge ogen optimaal

Droge ogen: als u hier regelmatig mee te maken heeft, weet u welke ongemakken dit kan veroorzaken. Daarom lanceerde Alcon de Systane® COMPLETE oogdruppels. Deze druppels bieden voor elk oog een mogelijke oplossing en hydrateren elk type droge ogen1/5. Coen Honig Optiek heeft deze oogdruppels op voorraad in de winkel en geeft u graag meer informatie. Kom gerust eens langs! U vindt ons in de omgeving van Zierikzee, Renesse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Bruinisse.

Hoe herkent u droge ogen?

Irritatie, vermoeidheid en veel traanproductie zijn veelvoorkomende symptomen van droge ogen2. De symptomen van droge ogen kunnen vervelend zijn en uw dagelijkse bezigheden beïnvloeden. Steeds meer mensen hebben vandaag de dag helaas met deze oogaandoening te maken. Dit is onder andere te wijten aan onze digitale levensstijl. Zo draagt langdurig en intensief computerwerk bij aan droge ogen, maar ook de airconditioning bij u op kantoor kan dit veroorzaken. Vrouwen hebben meer kans op droge ogen ten gevolge van hormonale veranderingen, inclusief de menopauze3. De Systane® COMPLETE oogdruppels kunnen in dit geval de nodige verlichting bieden.1/4

Alcon Systane® COMPLETE oogdruppels zónder conserveermiddel

De innovatieve Systane® COMPLETE oogdruppels zijn zó ontwikkeld dat ze elk type droge ogen tegengaan1. De speciale formule hydrateert ieder oog en beschermt alle lagen van de traanfilm1. Daardoor bieden de oogdruppels langdurige verlichting en bescherming waardoor u minder last heeft van droge ogen. Tevens is er geen conserveermiddel aan toegevoegd, waardoor ze extra geschikt zijn voor gevoelige ogen.

Kom langs bij Coen Honig Optiek in Zierikzee

Wij hebben de Systane® COMPLETE oogdruppels van Alcon in de winkel en vertellen u graag meer over de voordelen. U kunt te allen tijde bij ons binnenstappen in Zierikzee.

Elke individuele patiënt heeft medisch advies op maat nodig en verdere behandeling kan nodig zijn.

1. Gebaseerd op preklinische gegevens: Rangarajan R, Ketelson H, Preklinische evaluatie van een nieuwe hydroxypropyl-guar 
2. Begley et all. Use of the Dry Eye Questionnaire to Measure Symptoms of Ocular Irritation in Patients With Aqueous Tear Deficient Dry Eye Cornea 21(7): 664–670, 2002. 
3. TFOS DEWS II Epidemiology Report 2017
4. Consulteer uw arts bij aanhoudende klachten.
5. Each individual patient requires tailored medical advice and further treatment may be needed. Based on pre-clinical data: Rangarajan R, Ketelson H, Preclinical Evaluation of a New Hydroxypropyl-Guar Phospholipid

©2019 Alcon NL-SYC-1900003

MEER

Acanthamoeba keratitis: een pijnlijke ooginfectie in opmars

De laatste tijd worden er steeds meer gevallen van de zeldzame infectie acanthamoeba keratitis (AK) vastgesteld. Deze ernstige aandoening van het hoornvlies treft met name dragers van zachte contactlenzen, maar is niet uitgesloten voor mensen die een beschadiging aan het hoornvlies hebben. Wat is het en hoe voorkomt u het? U leest het in dit artikel. Als u nadien nog vragen hebt, neem dan contact op met de specialist van Coen Honig Optiek in Zierikzee.

Wat is een acanthamoeba keratitis infectie?

Het bovenste doorzichtige laagje van het oog, het hoornvlies, kan geïnfecteerd raken met de acanthamoeba parasitiet die voorkomt in (besmet) water en speeksel. Dat kan gebeuren door een contactlens te wassen met kraanwater of speeksel of door ander contact met water, zoals douchen, baden, zwemmen of het bezoeken van een sauna. De vaak pijnlijke infectie treedt meestal op in één oog en is niet besmettelijk. De infectie kan leiden tot blindheid waarbij een hoornvliestransplantatie nodig is. In een enkele geval kan men zelfs blijvend blind worden.

Wat zijn de symptomen van acanthamoeba keratitis?

De symptomen zijn als volgt:

  • Verminderd zicht
  • Gevoel dat er iets in het oog zit
  • Zeer pijnlijk oog
  • Rood, tranend oog
  • Overgevoeligheid voor licht
  • Hoofdpijn
  • Troebel hoornvlies
  • Wazig zicht

De klachten kunnen acuut optreden maar ook geleidelijker ontstaan. Daarbij zijn er periodes met veel klachten en minder klachten, die elkaar kunnen afwisselen. Neem daarom direct contact op met uw specialist als u last heeft van 1 van de symptomen uit de lijst.

Wat is de behandeling van acanthamoebe keratitis?

Het is lastig om AK te behandelen. Een tijdige diagnose is erg belangrijk, wat bemoeilijkt wordt door het feit dat de symptomen veel kunnen lijken op symptomen van ándere hoornvliesontstekingen. Een behandeling duurt 3 tot 6 maanden en bestaat uit anti-amoebe oogdruppels, ontstekingsremmers en/of pijnstillers. In het begin kan de infectie lastig zijn voor het dagelijks leven. Naarmate de behandeling vordert kunt u langzaam weer uw activiteiten oppakken.

Oorzaken van acanthamoeba keratitis en tips

Een goede hygiëne is essentieel om ervoor te zorgen dat de acanthamoeba parasiet zo min mogelijk kans krijgt.  Tips om besmetting te voorkomen:

  • Was uw handen voor het in- en uitdoen van uw lenzen
  • Reinig dagelijks de contactlenshouder
  • Ververs dagelijks de lenzenvloeistof in de contactlenshouder
  • Reinig contactlenzen nooit met kraanwater of speeksel
  • Doe uw contactlenzen uit voor het slapen
  • Doe de contactlenzen uit voor het douchen, baden, zwemmen en saunabezoek
  • Vervang uw contactlenzen op tijd

Laat uw ogen en contactlenzen minimaal jaarlijks controleren bij Coen Honig Optiek in Zierikzee, en maak vooral direct een afspraak als u klachten ondervindt. We helpen u graag verder!

Bronnen: oogfonds.nl, RadboudUMC.nl

MEER

Bijziendheid onder jongeren is in 40 jaar tijd verdubbeld

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren veel sneller aan de bril moeten door het gebruik van smartphones en tablets. Bijziendheid onder jongeren is in 40 jaar tijd zelfs verdubbeld! De tablet en tv zijn bijna niet meer weg te denken uit de huishoudens van tegenwoordig. En als we eerlijk zijn, is het af en toe ook best handig om uw kind een filmpje te laten kijken wanneer u bijvoorbeeld aan het koken bent.

Oogheelkundige Caroline Klaver, die onderzoek deed naar bijziendheid onder jongeren, maakt zich zorgen. “Als u een bijziendheid ontwikkelt die min 6 of meer is, dan heeft u in de rest van uw leven een kans van 1 op 3 dat u slechtziend wordt. Het is op uw 20ste misschien nog geen probleem, maar de ernstige slechtziendheid treedt pas op wanneer u ouder wordt.’’

Voor velen zijn gezonde ogen zo vanzelfsprekend dat ze er niet over nadenken om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren. De ooggezondheid is nochtans erg belangrijk en nu helemaal, in de tijd van PC’s, tablets en smartphones.

Oogonderzoek voor jongeren

Kinderen en jongeren gebruiken hun ogen voor het leerproces, eventuele zichtproblemen beïnvloeden dan ook vaak schoolprestaties en andere activiteiten. Kinderen weten vaak niet dat ze slecht zien, waardoor problemen veel moeilijker te ontdekken zijn. Daarom is een regelmatige oogcontrole bij een kind vanaf de leeftijd van vier van groot belang.

Bescherm de ogen tegen blauw licht (waarmee het scherm wordt verlicht)

Wilt u het helemaal goed doen, maak dan gebruik van de ‘Blauw licht-brilletjes’. Deze brillen zijn het wapen tegen vermeende oogschade, veroorzaakt door staren naar het beeldscherm van smartphone of tablet.

Meer advies inwinnen over blauw licht? U bent van harte welkom bij ons in de winkel. Wij adviseren u en uw kind graag over de mogelijkheden.

MEER

De werking van het oog

Is de biologieles al wat weggezakt en bent u benieuwd naar de werking van het oog en de verschillende onderdelen van dit bijzondere orgaan? Lees dan verder!

De harde oogrok (sclera)
De harde oogrok of sclera vormt de buitenkant van de oogbol en geeft het oog zijn stevigheid. De sclera heeft een witte kleur, maar is aan de voorkant voor een deel doorzichtig. Dit transparante gedeelte noemen we het hoornvlies of cornea.

Het vaatvlies (choroidea)
Aan de binnenkant van de harde oogrok ligt het vaatvlies of choroidea. Het vaatvlies bestaat uit een dicht netwerk van bloedvaten. Dit verzorgt de voeding van de staafjes en de kegeltjes. Het vaatvlies gaat aan de voorkant van het oog over in de iris (regenboogvlies). Tegen de binnenkant van het vaatvlies ligt het netvlies.

Het netvlies (retina)
De speciale cellen waaruit het netvlies of retina bestaat, noemen we fotoreceptoren. Deze cellen kunnen beelden omzetten in elektrische signalen, die vervolgens naar onze hersenen worden verzonden. Op het netvlies vinden we twee soorten fotoreceptoren: kegeltjes en staafjes. Met de kegeltjes (zo’n 6 miljoen per oog) kunnen we bij daglicht en goede kunstverlichting zien. De kegeltjes stellen ons in staat details en kleuren te onderscheiden. De staafjes verstrekken informatie uit de perifere blikvelden. Deze informatie is minder gedetailleerd en zonder kleuren. Daarom kijken we in het donker met de staafjes.

De gele vlek (macula lutea)
De gele vlek of macula lutea is een gebiedje op het netvlies waar de kegeltjes heel dicht op elkaar geplaatst liggen. Met dit deel van het netvlies zien we de hele fijne details. Hoe goed en hoe scherp iemand hiermee ziet, wordt uitgedrukt in gezichtsscherpte.

De optische zenuw (nervus opticus)
De optische zenuw of nervus opticus vormt de verbinding tussen het oog en de hersenen. Via de optische zenuw worden de elektrische impulsen van het netvlies naar onze hersenen gezonden. Daar worden de impulsen vertaald naar beeldinterpretaties.

Het glasachtig lichaam (corpus vitreum)
De grote ruimte tussen de ooglens en het netvlies is gevuld met glasvocht of corpus vitreum. Deze geleiachtige massa wordt omgeven door een dun vlies. Het glasvocht bevat geen bloedvaten. Wel bevat het dunne vezels die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. Door naar een strak blauwe lucht of een wit plafond te kijken, kunt u deze vezels soms in uw oog zien. Dit verschijnsel noemt men mouches volantes (vliegende muggen). Naarmate we ouder worden neemt de elasticiteit van de elastische vezels in het glasvocht af. Rond het 60ste jaar kan het glasvocht zich zelfs iets verdichten, waardoor het gedeeltelijk los komt te liggen van het netvlies.

De ooglens (lens cristalina)
De ooglens of lens cristalina zorgt voor het fijn scherpstellen van het oog. De lens heeft een sterkte van ongeveer 20 dioptrieën. De ooglens kan van sterkte veranderen door boller te worden. Zo kunnen we het oog scherpstellen en van dichtbij tot veraf scherp zien. Dit bijstellen van de ooglens wordt accommoderen genoemd.

De pupil en de iris (regenboogvlies) 
Van buitenaf is de pupil een rond zwart gaatje in de iris of het regenboogvlies. Wij kijken als het ware door de pupil naar buiten. In fel licht verkleint de pupil, in het donker wordt deze weer groter. Zo wordt de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt geregeld. De iris bepaalt de kleur van de ogen. Iemand met veel pigment in de ogen heeft bruine ogen. Bij weinig pigment heeft men blauwe of grijze ogen. Deze laatste groep is vaak gevoeliger voor zonlicht.

De voorste en de achterste oogkamer 
De ruimte tussen het hoornvlies en de iris noemen we de voorste oogkamer. Deze ruimte is gevuld met een heldere vloeistof, het oogvocht of kamerwater. De achterste oogkamer is de ruimte tussen de iris en de ooglens. Het kamerwater wordt gemaakt door het straallichaam (corpus cilaire). Dit ligt in de achterste oogkamer en stroomt langs de ooglens door de pupil naar de voorste oogkamer. In de hoek van de voorste oogkamer, de kamerhoek, zitten vele kleine openingen in de harde oogrok. Via dit zogenaamde trabekelsysteem wordt het kamerwater afgevoerd naar de bloedbaan. Zuurstof, maar ook diverse voedingsstoffen worden via het kamerwater aangevoerd. De oogdruk wordt bepaald door het evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van het kamerwater.

Het hoornvlies (cornea) 
Het hoornvlies of cornea bevindt zich aan de voorkant van het oog. Dit is het doorzichtige deel van de harde oogrok of sclera, die rond de gehele oogbol ligt. Het hoornvlies heeft een sterke brekende werking, zelfs sterker dan de eigenlijke ooglens. De brekingssterkte van een lens wordt uitgedrukt in dioptrieën. Hoe groter het aantal dioptrieën, hoe sterker de lens. De brekingssterkte van het hoornvlies ligt tussen de 40 en 45 dioptrieën.

De brekende werking van het oog
Het oog is een ingenieus optisch instrument. Het bestaat uit diverse onderdelen, zoals het hoornvlies, de ooglens en het netvlies. Evenwijdige lichtstralen van voorwerpen die uit de verte komen, worden in het oog door het hoornvlies en de ooglens naar elkaar toe gebroken. Indien het oog geen bril of contactlenzen nodig heeft, ligt het brandpunt precies op het netvlies. Het netvlies stuurt deze informatie via de oogzenuw door naar de hersenen. Daar wordt de informatie ‘vertaald’ naar begrijpelijke beelden. Er zijn echter drie verschillende brekingsafwijkingen van het oog waardoor veel mensen niet scherp zien: bijziendheid, verziendheid en cilindrische afwijking. En als u daar last van heeft, dan hebben wij daar de oplossing voor!

 

MEER

Verklein de kans op macula degeneratie met de juiste voeding

Door de juiste voeding kunt u de kans verkleinen dat u de oogziekte macula degeneratie krijgt. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat het buitenste deel van het netvlies en vaatvlies beter beschermd worden tegen oxidatieve stress.

Anti-oxidanten zitten in groenten en vruchten. De belangrijkste stoffen zijn carotenoïden, luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen komen ook in de macula in het oog voor en hebben een beschermende werking tegen macula degeneratie, maar worden niet door het lichaam aangemaakt. Het is dus erg belangrijk om veel van deze voedingsstoffen binnen te krijgen om de ogen zo gezond te houden of om de vordering van macula degeneratie te vertragen.

Gelukkig zitten deze voedingsstoffen in een heleboel dingen en hoeft u dus geen chefkok te zijn om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Carotenoïden, luteïne en zeaxanthine komen voor in bijvoorbeeld brocolli, mais, wortel, tomaat, sinaasappel, kiwi, appel en mango. Neem een appel of sinaasappel als tussendoortje, eet een lekkere fruitsalade tijdens de lunch of maak een brocollisalade bij uw avondeten en u heeft uw dagelijkse portie al binnen!

Naast anti-oxidanten hebben ook vitamine A, C en E en Zink een beschermende rol. Deze stoffen vindt u in onder meer granen, hazelnoten, zonnebloemolie en olijfolie. Zink vindt u in sesamzaad, walnoten en verschillende soorten vlees, zoals biefstuk. Daarnaast is van vis-oliën aangetoond dat ze een beschermend effect hebben. Dus regelmatig een vette vis in plaats van een stuk vlees is een zeer goede afwisseling! Het voedingsadvies is dan ook: per dag minstens één portie groenten met een hoog gehalte aan lutheïnen en zeaxanthine. Veel verse groenten en vruchten dus.

Helaas geldt dat het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen nooit een 100% garantie is dat u geen macula degeneratie krijgt. Heeft u daarom het vermoeden dat uw ogen achteruit gaan? Maak dan altijd een afspraak om uw ogen eens goed te laten onderzoeken!

 

MEER

Oorzaak macula degeneratie ontdekt

Een team van internationale onderzoekers heeft een enzym ontdekt dat ten grondslag ligt aan de oogziekte macula degeneratie. Dit is een goede ontwikkeling, want nu kan er mogelijk een geneesmiddel worden ontwikkeld.

Het enzym, DICER1, stopt met functioneren, waarna macula degeneratie inzet. Normaal gesproken worden kleine stukjes genetisch materiaal door dit enzym afgebroken, maar zodra het enzym hiermee stopt, raakt het oog langzaamaan vergiftigd en tast dit het netvlies aan. Hierdoor gaat het zicht achteruit.

Naar schatting komt de oogziekte macula degeneratie voor bij 2,3 procent van de 65-plussers. Hoe het kan dat het enzym DICER1 opeens stopt met functioneren is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat roken, een hoge bloeddruk en erfelijkheid een rol spelen.

(Bron: gezondheidsnet.nl)

MEER

Glaucoom vroegtijdig te herkennen

Vroegtijdige glaucoomscreening kan pijnloos en eenvoudig onnodige blindheid voorkomen. De ziekte Glaucoom komt veel voor en leidt tot gezichtsvelduitval. In het begin blijft dit vaak onopgemerkt, omdat het langzaam gebeurt. Pas als er al uitgebreide schade is opgetreden, ontdekken patiënten dat er iets mis is.

Uit een onderzoek van Remco Stoutenbeek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat systematische preventieve screening op glaucoom een gunstig effect heeft op het voorkomen van blindheid door de ziekte.

MEER

Nachtblindheid door gen

Veel mensen hebben last van nachtblindheid. Maar waar komt dit vandaan? Onderzoekers van het Academisch Centrum in Amsterdam hebben een gen ontdekt dat hiervoor verantwoordelijk is. Nachtblindheid zorgt ervoor dat het zicht in de schemering en het donker slecht is en ook overdag is het zicht minder scherp.

In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes die met elkaar communiceren. De staafjes zorgen ervoor dat u in het donker kunt zien, de kegeltjes zorgen voor het zicht overdag. Als die communicatie tussen de staafjes, kegels en andere zenuwcellen niet goed verloopt, ontstaat nachtblindheid. Nu is vastgesteld waardoor nachtblindheid ontstaat, kunnen artsen voortaan gemakkelijker een diagnose stellen.

MEER

Staar: Wazig beeld, dubbel zien, doffe kleuren...

Staar zorgt voor vertroebeling van het zicht. Zelfs een bril biedt dan geen uitkomst meer. Toch is er rond dit onderwerp nog een hoop onduidelijkheid, want wanneer is het nodig om zo’n ingreep te ondergaan? En is het dragen van een bril na de operatie nog steeds noodzakelijk?

Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn.

Wat is ervan te merken?

Hoe groter de vertroebeling is, hoe meer staar merkbaar is. Als staar alleen aan de randen van de lens zit, zal de last nog meevallen. Als de troebele plek in het midden zit, kunnen er klachten ontstaan, zoals dubbel of wazig zien. Ook kunnen kleuren doffer overkomen. Als een sterkere bril ineens noodzakelijk is, kan dat komen door staar. 

Staar ontwikkelt zich heel langzaam. Daardoor is er in het begin weinig van te merken. Pas later, als een groter deel van de ooglens is aangetast, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Staar kan worden ontdekt door een opticien, maar die kan het niet behandelen. Daarvoor is een oogarts nodig.

Staar en het dagelijks leven

Tijdens het autorijden kan de last van staar groter worden. Koplampen van tegenliggers werken dan namelijk verblindend. Vooral in het donker is dat dus lastig. Of autorijden nog kan, wordt bepaald aan de hand van een gezichtsveldonderzoek. De optometrist of oogarts kan deze test uitvoeren.

In het dagelijks leven zijn er meer dingen die de kans op staar enigszins kunnen vergroten, zoals langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Het is daarom verstandig een zonnebril te dragen. Ook door gezond te eten, niet te roken en niet teveel te drinken kunt u de kans op staar verminderen.

Genezing van staar

Er zijn geen medicijnen tegen staar. De enige manier om ervan af te komen, is een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Een operatie is niet direct noodzakelijk. Het is namelijk niet zo dat door er eerder bij te zijn het resultaat ook beter is. Wel is het zo dat bij vroegere ingrepen de kans op complicaties kleiner is.

Bij een operatie worden de ogen niet tegelijk behandeld. Tussen beide ogen zit minimaal vier weken. Zo kan het ene oog volledig herstellen en kan de oogarts bepalen hoe sterk de lens in het tweede oog moet zijn. Het onbehandeld laten van staar kan dan leiden tot blindheid.

De operatie

Voor de operatie wordt berekend hoe sterk de kunstlens moet zijn om het beste resultaat te krijgen. De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, maar onder algehele narcose is ook mogelijk. Bij een operatie maakt de arts een sneetje in het oog. Met speciale apparatuur verpulvert hij de troebele lens en wordt die weggezogen. Daarna plaatst hij de kunstlens in het oog. Het sneetje is zeer klein, daardoor is een hechting niet nodig. Een ingreep duurt ook niet lang, 20 tot 30 minuten.

De bedoeling is ook dat na de operatie geen bril meer nodig is, maar een kunstlens kan zich niet aanpassen aan afstand. Het kan dus zijn dat het zicht in de verte scherp is, maar dat een leesbril nodig is. Het kan ook voorkomen dat het omgekeerde het geval is.

Complicaties

Bij een staaroperatie treden bijna nooit complicaties op, omdat het een veilige ingreep is. Doen er zich toch complicaties voor dan zijn die meestal goed te verhelpen.

Na de operatie

De oogarts schrijft oogdruppels voor die drie weken moeten worden gebruikt. Daarmee wordt de kans op infecties verminderd. Omdat het wondje in het oog moet genezen, wordt ook geadviseerd om rustig aan te doen in de eerste week. Geen zware arbeid of sport dus. Overdag is een bril nog nodig, ’s nachts een beschermend oogkapje. Het kan enkele uren of dagen duren voordat het zicht weer normaal is. Als het langer duurt, moet de oogarts worden ingeschakeld.

Vergeet niet om iemand te regelen die kan rijden op de dag dat u uw operatie hebt, want doordat het geopereerde oog is afgeplakt, kunnen afstand en diepte moeilijker worden ingeschat. Autorijden mag dan ook niet.

MEER

Hooikoorts, allergie en pollen

Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. Vroeger werd echter gedacht dat de klachten ontstonden door het hooien. Hooikoorts is een seizoensgebonden vorm van allergie. Niet alleen graspollen maar ook het stuifmeel van bomen, struiken, bloemen en granen leidt tot klachten. Planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten van de ene naar de andere gebracht. Andere planten zijn voor bestuiving afhankelijk van de wind. Op droge en zonnige dagen wordt stuifmeel in grote hoeveelheden in de lucht gebracht. Dan zijn de klachten het hevigst. Op regenachtige dagen nemen de klachten af omdat de pollen minder de kans krijgen door de lucht te zweven. Systane oogdruppels kunnen de irritaties van pollen in de lucht verzachten. U kunt deze kopen bij een opticien.

Het hooikoortsseizoen duurt ongeveer van februari tot en met september met een piek tussen april en juli, omdat dan de grassen bloeien. De meeste problemen worden veroorzaakt door grassen, berken, wilgen en hazelaars. Ook de weegbree en bijvoet produceren stuifmeel dat hooikoorts kan veroorzaken.

Lokale allergische oogklachten kunnen goed met anti-allergische oogdruppels worden behandeld. Zo zijn er oogdruppels die u maar tweemaal per dag hoeft te druppelen, ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds voordat u naar bed gaat. Deze werken preventief en zijn ook geschikt voor contactlensdragers.

Wat kunt u zelf doen?

  • vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje met gekookt en afgekoeld water
  • gebruik geen make-up
  • draag een zonnebril om uw ogen tegen fel licht te beschermen
  • houd ramen en deuren gesloten, ook ‘s nachts (plaats desnoods een hooikoortsfilter of pollenhor, verkrijgbaar bij de medische speciaalzaak)
  • let op uw weerstand: eet goed, slaap goed, beweeg en vermijd stress
  • blijf op droge en stoffige dagen liever binnen
  • luister naar het pollenweerbericht.
MEER

Top