Voorkom-onnodige-oogschade-door-lenzen-hoofd-juni-2021

Voorkom onnodige oogschade door lenzen

Contactlenzen onveilig? Nee, want door advies op maat en regelmatige oog- en lenscontroles kunt u ze met een gerust hart dragen. Toch luiden oogartsen in het VUmc de noodklok omdat het aantal contactlensdragers met een ernstige hoornvliesinfectie sterk toeneemt. Wij zien liever gezonde ogen, daarom willen we u een paar tips meegeven voor het veilig dragen van contactlenzen.

Begin met deskundig advies

Niet ieder oog is hetzelfde en daarom is de lens waarover die vriend laaiend enthousiast is misschien niet de beste keus voor u. Een van de oorzaken die wordt genoemd voor de toename aan hoornvliesletsel, is dat een groeiend aantal mensen op internet hun lenzen bestelt zonder te weten of deze lens voor hen wel geschikt is. Als lenzen niet goed passen, kunnen ze het hoornvlies beschadigen. Vraag daarom altijd eerst advies aan een specialist.

Houd u aan de draagduur

Het is verleidelijk om een lens die er nog goed uitziet te blijven dragen nadat de normale draagperiode verstreken is. U heeft het misschien al meerdere malen zonder problemen gedaan. Toch is het verstandig hier voorzichtig mee te zijn. Bacteriën zijn bijvoorbeeld niet met het blote oog waar te nemen en ook (onzichtbare) beschadigingen aan de lens zorgen ervoor dat de kans op een infectie groter wordt. 

Zorg voor goede hygiëne

Als u een lens heeft gedragen, hebben eiwitten en bacteriën gedurende de hele dag de kans gekregen zich aan de lens te hechten. Als u een lens niet goed schoonmaakt of bewaart in een lenshouder die niet gedesinfecteerd is, begint u de volgende dag met een 'vieze' lens die kans krijgt uw oog te infecteren. Was uw handen daarom altijd voor u uw lenzen aanraakt en maak uw lenshouder regelmatig (liefst dagelijks) schoon met heet water. Laat de lenshouder vervolgens drogen aan de lucht en vervang deze eens per maand voor een nieuwe. Vergeet ook niet de lenshouder te vullen met schone lenzenvloeistof.

Gebruik goede lenzenvloeistof

Het reinigen of bewaren van uw lenzen in kraanwater is geen goed idee. De meest voorkomende verwekker van hoornvliesinfecties is de bacterie Pseudomonas aeruginosa, deze komt gewoon in ons kraanwater voor. Ook lenzenvloeistof die al te lang open is, kan bacteriën bevatten.

Let op de signalen

Is uw oog rood, geïrriteerd of pijnlijk? Dat kan komen door een wondje op het hoornvlies, bijvoorbeeld door wrijven in uw oog of een vuiltje/zandkorrel. Vaak kan dit in een dag vanzelf genezen. Het is echter wel verstandig uw lenzen uit te laten. Zet u toch uw lenzen in dan kan het zijn dat dit prettig aanvoelt omdat uw lens werkt als bandage, maar bacteriën krijgen juist de kans om uw hoornvlies door het wondje binnen te dringen. Draag daarom geen lenzen als uw ogen er niet wit en gezond uitzien en raadpleeg bij twijfel een specialist, ook als uw oog geïrriteerd blijft. Better safe than sorry!

Lenscontroles

Wij nodigen u regelmatig uit voor een lenscontrole. Tijdens deze controle kijken we of de lenzen nog goed volstaan qua sterkte en pasvorm. Daarnaast checken we of uw ogen er nog gezond uitzien. Heel belangrijk dus om deze controles in uw agenda te zetten!

Meer weten?

U bent altijd welkom in onze winkel voor advies en vragen over contactlenzen. We helpen u graag. 

Voorkom-onnodige-oogschade-door-lenzen_hoofd_staand-1

Lees meer over contactlenzen


Top